پس از رویش دندان های شیری، برای پیشگیری از پوسیدگی، رعایت نکات زیر ضروری است:
- نوزاد را عادت ندهید که در خواب، سینه مادر و یا پستانک شیشه شیر را در دهان داشته باشد.
- پستانک کودک را به مواد شیرین آغشته نکنید.
- شیر مادر برای سلامت دندان های کودک، بهتر از شیر خشک است. خطر ایجاد پوسیدگی در اثر مواد قندی موجود در شیر مادر بسیار کمتر از شیر خشک است.
- خوردن شیر مادر، به دلیل انجام عمل مکیدن فعال توسط نوزاد، باعث رشد بهتر فک و استخوان های صورت شده و مشکلات بی نظمی دندانی در این کودکان، کمتر از کودکانی است که از شیر خشک استفاده کرده اند.
- از نوشاندن آب قند و چای شیرین به نوزادان خودداری نمایید.
- هنگام شیر دادن به نوزاد، تا حد امکان وی را به صورت عمودی بنشانید.
- بعد از سن 6 ماهگی، پس از هر نوبت شیر دادن، خصوصا در طول شب، مقدار کمی آب به کودک بدهید تا دهانش تمیز شود.
- اگر بنا به نظر پزشک، کودک از شیشه شیر استفاده می کند، سوراخ سر شیشه باید تا حد امکان تنگ باشد تا عضلات کودک هنگام مکیدن شیر، به کار گرفته شده و تقویت شوند.
-هر چه زودتر مهارت نوشیدن با استکان یا فنجان را به کودک آموزش دهید.
-از پستانک یا شیشه شیر به عنوان وسیله آرام کردن یا گول زدن کودک استفاده نکنید.
- حداقل 2 بار در روز دندان های نوزاد را با پارچه نرم و تمیز، گاز و یا مسواک انگشتی تمیز کنید.
پوسیدگی سریع دندان های شیری، باعث ایجاد عفونت و مشکلات ناشی از آن شده و گاهی عادات مضری را در کودک ایجاد می نماید که می تواند سبب بی نظمی دندان ها در آینده شود.
همچنین پوسیدگی سریع دندان ها، سبب می شود که کودک در سن پایین، کشیدن و یا ترمیم دندان ها را تجربه کند که می تواند باعث ترس از مراجعه به دندانپزشکی در سنین بالاتر شود.
تاثیر قطره آهن بر دندان ها
قطره آهن بر ساختمان دندان ها اثر می گذارد و در صورت استفاده طولانی و بیش از حد، باعث تغییر رنگ دندان ها خواهد شد. برای جلوگیری از این اثر، توصیه می شود که قطره آهن حتما با استفاده از قطره چکان و در قسمت عقب دهان کودک چکانده شود و پس از دادن قطره، به کودک آب داده شود.
دندان های نوزادی
بعضی از کودکان ممکن است که در زمان تولد، یک یا دو دندان داشته باشند و یا تا یک ماهگی، دندان دربیاورند. به این دندان ها، "دندان های نوزادی" می گویند.
این دندان ها ممکن است در هنگام شیر خوردن، سبب ناراحتی مادر و یا زخمی شدن زبان نوزاد شوند و یا در صورت لقی، باعث خونریزی و زخمی شدن لثه شوند. همچنین احتمال دارد که این دندان ها از لثه خارج شده و با افتادن به درون حلق نوزاد، خطر جدی ایجاد نمایند.
در صورت مشاهده دندان های نوزادی، باید حتما جهت بررسی شرایط موجود به دندانپزشک مراجعه شود.
مسواک زدن برای کودکان
برای کودکان 1 تا 2 ساله، مسواک زدن به روش افقی توصیه می شود. در این روش، مسواک به صورت افقی بر سطح بیرونی و داخلی و همچنین سطح جونده دندان ها قرار داده شده و با حرکت مالشی به جلو و عقب حرکت داده می شود.
از حدود 2 سالگی می توان استفاده از خمیر دندان را شروع کرد به شرط این که کودک قادر به نگهداری خمیردندان در دهان باشد. در این شرایط برای هر بار مسواک زدن، از میزان اندکی خمیر دندان (به اندازه یک نخود) استفاده می شود. ولی اگر احتمال می دهید که کودک خمیر دندان را قورت دهد، بهتر است که مسواک زدن بدون خمیر دندان انجام شود.